ДЕКИНГ ПОДОВИ НАСТИЛКИ

Декинг настилките са основна част от екстериорния дизайн. Подходящи за откритото оформление под формата на подова настилка на плувни басейни, сауни, настилка за заведения, веранди, тераси, мостове, пристанища, беседки, алеи, екстериорен паркет за градини и паркове.

01. ОСНОВА

При изграждането на основата (бетонна плоча, фундамент и т.н.) е необходимо да се осигури бързо извеждане на влагата под декинга и подложната конструкция. За целта е нужно са подсигури 1-3% наклон на основата. Нивелирането се осъществява с помощта на подложки. При съобразена с изискванията конструкция самите ламели не се нуждаят от допълнителен наклон. За по-добър дренаж се препоръчва около 15 см дебелина слой от чакъл и върху него 5 см пясъчен слой.

02. ПОДЛОЖНА КОНСТРУКЦИЯ

Подложната конструкция е наложителна при играждането на декинг от дърво, тъй като дървесината не бива да бъде в директен контакт с влажната основа. Чрез конструкцията се осигурява необходимата вентилация на терасата. Освен конструкциите от дърво, подходящи за използване са и алуминиевите шини, с което същевременно може да се постигне минимална височина на монтаж – например при монтаж върху балкони.

При полагането на подложната конструкция трябва да бъде спазена височина от 25 мм до 70 мм, за да се осигури необходимата вентилация на терасата. Освен това, оразмеряването на подложната конструкция трябва да бъде направено така, че да издържи на изкривяването в следствие от разширяване и свиване на ламелите през годините. Разстоянията на подложната конструкция не трябва да надвишават 20 пъти дебелината на ламела. Когато ламелите се срещат челно и под двата края се поставя подложен профил. Също така се препоръчва широчината на подложния профил да бъде минимална, за да се улесни съхненето в контактната зона.

03. ЗАКРЕПВАНЕ НА ПОДЛОЖЕН ПРОФИЛ

Подложният профил се монтира успоредно на наклона на площадката, на разстояния максимум 500 мм един от друг (от център до център). Максималната дължина на подложния профил не бива да надвишава 4000 мм, а разстоянията между два насрещни профила трябва да е минимум 10 мм, с цел подобро вентилиране на конструкцията и компенсиране на линейните разширения. Подложните профили се захващат към основата с дюбели през 500 мм.

За монтирането на подложния профил е нужна здрава основа (препоръчително бетон), която е предварително нивелирана. Тя трябва да е с наклон около 1% -3% за да може водата преминала през фугите на подовия профил свободно да се оттича. При липса на такава основа и невъзможност за допълнителното и изграждане, може да се използва метална конструкция, изградена от поцинковани профили против ръжда и закрепена здраво към съществуващата повърхност.

Може да е заложено в проекта, но се препоръчва подложните профили да не се анкерират за пода, а само да се поставят в/у гумените подложки, които се поставят през 500 мм.

При наличие на хидроизолация или друго условие, непозволяващо анкерирането на подложния профил, то той се закрепя към основата посредством двукомпонентно лепило, силикон, или монтажна пяна. След поставяне, краищата (отрезите) на подложния профил е добре да се се запечатват със силикон, за да не прониква вода в профила.

04. ОМАСЛЯВАНЕ НА ОСНОВНИЯ ДЕКИНГ ПРОФИЛ

Защитна обработка на повърхността – ако дървесината бъде изложена на атмосферните влияния без защитна обработка, бързо ще се промени цвета и структурната си повърхност. Само след няколко месеца необработената дървесина ще промени цвета си и в следствие на колебанията във влажността ще започнат да се появяват повърхностни пукнатини.

Препоръчва се употребата на специализирани защитни масла за декинг, които позволяват индивидуализиране на нюанса /цвета/ на ламелите и същевременно защитава повърхността на профилите.

Специализираните масла предлагат защита от UV лъчи и ограничават поемането на влага, така че да бъде избегнато образуването на пукнатини. Препоръчва се да се нанесе минимум два слоя масло (през около 24 часа) за максимална защита на дървото и за получаване на равномерен цвят. По този начин се осигурява се дълготрайно покритие в зависимост от трафика върху декинга.

05. МОНТАЖ ТИП ШЕВРОН НА ОСНОВЕН ДЕКИНГ ПРОФИЛ

Основният профил се поставя под ъгъл на подложния и се фиксира неподвижно към подложния, за да се предотврати изместването по дължина. При този тип монтаж на подовата настилка ъгъла може да бъде 30° или 45°. Фиксирането се извършва само в средата на къси профили (под 2000 мм), за да се даде свобода на линейните разширения, характерни за материала. Описаната процедура се повтаря за всеки следващ профил. Максималната дължина на основния профил не бива да надвишава 4000 мм. В началото (края) на всеки основен профил трябва да има подложен такъв, като захващането се извършва точно в началото (края) на основния профил. Това условие е задължително. Разстоянието между два насрещни основни профила е минимум 5-7 мм. с цел компенсиране на линейните разширения, като в същото време визуално се запазва стандартната фуга, която се получава при монтиране на два съседни профила по цялата конструкция.

Монтажът на декинга може да бъде посредством видими или скрити винтове. Ако полагането на ламелите е с видим монтаж, трябва да се използват най-малко два винта на подложен профил. Дължината на винта трябва да е минимум 2,5 пъти по-голяма от дебелината на ламелата, а самият винт трябва да е изработен от неръждаема стомана. За да се избегне напукване, дъските трябва да бъдат предварително фрезовани с фрезенк, за да може главата на винта да е наравно с повърхността на настилката. Освен това е важно да се осигури достатъчно отстояние от ръба на дъската. Друга препоръка е челата на ламелите да бъдат запечатани с вакса за намаляване възможността от напукване в краищата на ламелите.

06. ЗАВЪРШВАНЕ НА КОНСТРУКЦИЯ

За финално оформление на монтираната вече декинг конструкцията се използва завършващ  профил / борд/, който е в същия цвят както останалите елементи и създава завършеност на цялата конструкция, като се захваща отстрани с видия и скрива подложната скара. По желание на клиента, завършването може да се осъществи с алуминиев профил.

07. ПОЧИСТВАНЕ И ПОДДРЪЖКА

С оглед на дълготрайната експлоатация на настилката почистването на терасата е особено важно и необходимо. В повечето случаи за тази цел са необходими само метла, градински маркуч и четка. Повече внимание изисква почистването с водоструйка. Струята под високо налягане може да нагруби повърхността и така да се появят нежелани трески.

Препоръчва се, за постоянна поддръжка, поне един път годишно да се измива с миещите препарати и нанасяне един слой  защитно масло (прозрачно). За последващо нанасяне не се изисква шлайфане, само миене!

08. ВРЕМЕ Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЯ!