01. МОНТАЖ НА ОСНОВА/СКАРА

Монтажът на ламперията върху таван се състои в предварително изграждане на основа / скара от дървени летви или метални профили, които се монтират перпендикулярно на начина на поставяне на облицовките. Летвите за монтаж трябва да са сухи и също аклиматизирани. Препръчва се разстоянието между летвите да е максимум 50 см. Изберете летви с дебелина 20х30 мм. За мокри помещения се препоръчва летвите да бъдат импрегнирани или най-добре метални профили. Скарата се поставя по целия периметър на площта, която е проектирана да се облицова. Летвите се закрепват  с помощта на дюбел пирони, рапидни винтове директно към стената или тавана.

За постигане на по-добра шумо – и топлоизолация пространството между скарата и облицовката може да се запълни с изолационен материал. Това е възможно само в сухи помещения, за да не се спира циркулацията на въздуха. Накрая поставете всички електрически кабели, да минат между скарата.

02. МОНТАЖ НА ЛАМПЕРИЯ НА ОКАЧЕН ТАВАН

Поставянето на ламперия се извършва в зависимост от конструкционните компоненти за инсталиране на окачените тавани. Обърнете се към инструкциите на тези продукти, предназначени за монтаж.

03. ЗАКРЕПВАНЕ НА ЛАМПЕРИЯ/ПРОФИЛ

Преди монтажа, дъските е добре да престоят в помещението около 2 дни, за да могат да се аклиматизират към температурата и влагата. Температурата може да варира между 15-25 градуса, като подходящата атмосферна влажност е 50-65%. Самите профили трябва да са, сухи с влажност 15 +/- 2 %. Стандартната дължина на която се предлага ламперията е до е 400 см.

При монтаж на ламперия е необходимо предварително да бъде изградена дървената скара, като се препоръчва летвите да се поставят по близо до началото на стените, а другите да се разпределят между тях на разстояние от 40 см до 50 см. Важна оснобеност е да се предвиди допълнително разстояние от 10 мм – 30 мм както тъй като дървесината притежава естественото свойство да се разширява и свива. Впоследсвие това разстояние ще бъде скрито с монтажа на декоративни первази.

Облицовките / ламперия / се монтират върху скарата последователно една след друга , като сглобката е на нут и перо и приковаването се извършва за перото с пирони, винтове или телбод (такер) под ъгъл от 45 градуса.

За да се избегнат евентуални грешки, не отрязвайте предварително всички панели, а ги оразмерявайте по отделно. С помощта на ръчен трион или циркуляр нарежете елементите /ламперия/ на желаната височина. Измерете позициите на всички отвори и след това скицирайте тези позиции върху гърба на елементите /ламперия/ с помощта на молив. Използвайте фреза за направата на различни отвори. Ширината на последния панел обикновено трябва да бъде намалена. Измерете оставащото разстояние, нанесете размера върху панела, без да включвате перото, отрежете го и го поставете на място.

04. МОНТАЖ НА ПЕРВАЗ - ТАВАН

Завършващите первази/профили служат за обкантване на облицованите площи. Те покриват края на елемнтите и скриват неравности, получени при разрязването на ламперията. Пълната гама декоративни профили и елементи придават елегантен завършен вид на стени и тавани. Те са лесни за поставяне и с тяхна помощ са възможни всякакви конструктивни решения.

В зависимост от естеството на повърхността, первазите могат да се заковат, завинтят, да се такират с телбод или залепят. Оградете целият периметър на помещението, което ще се облицова с подходящите завършващи профили. Предвидете местата, където евентуално облицовъчните панели ще се свързват, за да се постави съответния профил. Завършващите профили се режат с трион по дължина и под зададен ъгъл – 45°, 90°. Може да се използва и помощта на дървен ъгломер, за по прецизно рязане на ъгли от 45° и др.

За монтаж на первази за таван и под се препоръчва използването на ПЕРВАЗ ПРОФИЛ 2, 3, 5 или 6.