ПЕРГОЛА - МОДЕРЕН АРХИТЕКТУРЕН ЕЛЕМЕНТ

Перголата е отлично архитектурно решение както за изтънчения вкус на собственик на къща с двор, с тераса така и за амбициозния ресторантьор.  Поставена в градината, перголата дава прохлада и сянка, и би могла да бъде вашият кът за отдих. Оформен с подходяща мебелировка и зеленина в него, ще може да да се откъснете от ежедневните грижи. Ако изградите дървена стена (трейаж) към нея, бихте могли да си напарвите „градинска стая”, която да превърнете в лятна кухня с барбекю и да каните гости на открито.

Поставена като навес над верандата на къщата, окичена с увивни растения и саксии, тя се превръща в прохладното място за утринното кафе или следобедната дрямка. Лято е и ни се иска да се пренесем край морето, а там също би могло да изпиете студена напитка в уютна пергола покрита с балдахин, както и да усетите нейната естествена сянка край басейна или в някой ресторант.

Многообразието от приложения на перголата й носи популярност не само като архитектурен елемент за къщи, басейни или ресторантаи. Повечето настоящи перголи наподобяват навес, изработен от дърво или метал, покрит с тента, снабдена с автоматика за задвижване и сензори за слънце, дъжд или вятър за защита при различни атмосферни условия. Подобен архитектурен елемент, макар и с различни имена, все по-често се търси у нас при оформяне на големи тераси на жилищни сгради, заведения или търговски обекти.

01. КОНСТРУКЦИЯ

Дървените перголи са градински конструкции с богати възможности за проектантски решения за екстериорен дизайн. За красива и практична конструкция от дърво са нужни носещи колони и греди. В класическият вариант за основа на перголата се използва камък, тухли или дърво. Покривната част се формира от широки дъски, които се поставят под определен ъгъл, ориентирани от изток на запад. В този случай сутрешното слънце преминава през гредите, през деня наклонът прави сянка, а вечер слънчевите лъчи галят от запад. За предпазване от слънцето могат да се монтират тенти от текстил, PVC или друг омаслен материал, а за защита от дъжд да се постави покрив от поликарбонат.

На практика перголите се поставят навсякъде в градината, по пътеката или край къщата, като се проектират в различни форми – закръглени, ветриообразни или п-образни. В зависимост от наклона се разграничават прави и наклонени перголи. Първите са по-стабилни и позволяват покриване на по-голяма площ.

02. НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

Само добре изсушеният дървен материал е подходящ за направата на пергола, защото пресните греди и летви се напукват и измятат. За носещи колони и греди от дърво се използва най-често иглолистна дървесина, защото съдържанието на вода в нея не трябва да надвишава 20%.

Препоръчва се използването на слепени греди, които се характеризират: изключително подходящи за видими конструкции; изключително висока якост и издържливост на деформация; голяма товароносимост при ниско тегло на гредите; без измятане; добри механични свойства. 

Декинг настилките са основна част от екстериорния дизайн и са подходящи за откритото оформление под формата на подова настилка за перголи.

*Показаните размери на елементите на снимката са само примерни и се различават в зависимост от проекта.  Препоръчително е да се спазват размерите и параметрите заложени в конструктивния проект на съответния обект!

03. ОМАСЛЯВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ

Защитна обработка на повърхността – ако дървесината бъде изложена на атмосферните влияния без защитна обработка, бързо ще се промени цвета и структурната си повърхност. Само след няколко месеца необработената дървесина ще промени цвета си и в следствие на колебанията във влажността ще започнат да се появяват повърхностни пукнатини.

Препоръчва се употребата на специализирани защитни масла, които позволяват индивидуализиране на нюанса /цвета/ на ламелите и същевременно защитава повърхността на профилите.

Специализираните масла предлагат защита от UV лъчи и ограничават поемането на влага, така че да бъде избегнато образуването на пукнатини. Препоръчва се да се нанесе минимум два слоя масло (през около 24 часа) за максимална защита на дървото и за получаване на равномерен цвят.

04. ДЕКИНГ ПОДОВА НАСТИЛКА ЗА ПЕРГОЛА

Декинг настилките са основна част от екстериорния дизайн и са подходящи за откритото оформление под формата на подова настилка за перголи. Преди да се монтира перголата е необходимо да се изгради декинг настилката.

05. МОНТАЖ НА ВЕРТИКАЛНИ НОСЕЩИ КОЛОНИ

Конструкцията представлява фундамент, върху който се захващат носещи колони и отгоре се монтира декоративната покривна част.  Височината на скелето обикновено е от 2,20 до 2,50 м. Носещите стълбове се изправят на широчина от  2 до 4 метра, като размерите в дължина варират в голям диапазон – от 1–2 метра до 15 метра. Най – често използваните носещи дървени греди са със сечение 7см / 7см или  9 см / 9 см, с дължина от 3 до 6 метра, рендосани и с фаска. Те се захващат към основата с анкерни болтове, винтове или дюбели.

07. МОНТАЖ НА ХОРИЗОНТАЛНИ НОСЕЩИ КОЛОНИ

Хоризонталните греди се захващат към вертикалните носещи колони чрез винтове. Най – често използваните хоризонтално носещи дървени греди са със сечение 7см / 7см или  9 см / 9 см, с дължина от 2 до 4 метра, рендосани и с фаска.

07. МОНТАЖ НА ДЕКОРАТИВНИ ПОКРИВНИ ПРОФИЛИ

Декоративна покривна конструкция се изгражда посредством монтирането на профили / дъски разположени на равни разстояния, които се захващат за носещите греди чрез болтове, винтове или дюбели.  Най – често използваните носещи дървени греди са със сечение 2,5см / 7см , 3 см / 7 см или 4,5 см / 7 см, с дължина от 3 до 6 метра, рендосани и с фаска.

Покривните елементи се поставят под определен ъгъл, ориентирани от изток на запад.

08. ВРЕМЕ Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЯ!