01. МОНТАЖ НА ОСНОВА/СКАРА

Монтажът на сайдинг се състои в предварително изграждане на скара / рамка. За конструкцията на скарата се използват носещи / подложни / профили, които се поставят вертикално на стената, над цокъла по цялата обиколка на сградата, местата на съединяване на стрехите, парапетите, около прозорците и вратите. Съгласно технологията на вентилираната фасада, е необходимо да се монтира вентилационна междина между изолацията и панелите при монтажа на летвата. Размерът на тази празнина се препоръчва да се вземе в диапазона от 4-6 см.

Скарата може да се изработи от дървени летви, както и от метални профили (поцинковани или алуминиеви профили). Подложният профил се монтира вертикално през 50 см / междуосовото разстояние /, като първо се поставят профили над цокъла по цялата обиколка на сградата и около прозорците и вратите. Конструкцията се закрепва всеки 60 см, като крепежните елементи се избират в зависимост от типа на фундамента: за каменните стени, дюбели или анкери се използват, за дървени стени – пирони или самонарезни винтове. В случай, че се използват дървени летви, то те трябва да са с напречно сечение е не по-малко от 3×4 см и се монтират директно към стените на сградата, спазвайки вертикалността и праволинейността. Метална скара обикновено се използва в случаите, когато стените на сградата нямат достатъчна якост или значителни нередности. Използват се поцинковани или алуминиеви профили. Рамката е направена на разстояние от стената на сградата, тя трябва да бъде фиксирана към нея с помощта на скоби или U-образни лайсни. Последните са подходящи за скара, изработени от профили за гипсокартонни системи. Това са най-често използваните профили за скара. Причината за това е тяхната гъвкавост и ниска цена.

При желание на клиента е възможно и поставянето на допълнителна изолация между вертикалните профили. Разстоянието между елементите на скарата се запълва с изолационен материал – минерална вата, каменна вата или друг подходящ за случая изолационен материал и всичко се покрива с паропропускливо фолио.

02. ОМАСЛЯВАНЕ НА САЙДИНГ ПРОФИЛ

Защитна обработка на повърхността – ако дървесината бъде изложена на атмосферните влияния без защитна обработка, бързо ще се промени цвета и структурната си повърхност. Само след няколко месеца необработената дървесина ще промени цвета си и в следствие на колебанията във влажността ще започнат да се появяват повърхностни пукнатини.

Препоръчва се употребата на специализирани защитни масла за сайдинг, които позволяват индивидуализиране на нюанса /цвета/ на ламелите и същевременно защитава повърхността им.

Специализираните масла предлагат защита от UV лъчи и ограничават поемането на влага, така че да бъде избегнато образуването на пукнатини. Препоръчва се да се нанесе минимум два слоя масло (през около 24 часа) за максимална защита на дървото и за получаване на равномерен цвят

03. ЗАКРЕПВАНЕ НА САЙДИНГ/ПРОФИЛ

Сайдинг облицовката се монтира хоризонтално, като захващането към скарата става посредством винтове от неръждаема стомана.

04. МОНТАЖ НА ПЪРВИ САЙДИНГ ПРОФИЛ

Сайдинг профилите трябва да се разопаковат и аклиматизират към температурата и влагата на околната среда поне 24 часа преди монтажа. Температурата може да варира между 15-25 градуса, като подходящата атмосферна влажност е 50-65%. Самите профили трябва да са, сухи с влажност 15 +/- 2 %.

Сайдинг облицовката се монтира хоризонтално, от долу на горе, като първо се поставят стартиращи профили над цокъла по цялата обиколка на сградата и над прозорците и вратите. Поставят се и останалите странични профили.

05. МОНТАЖ САЙДИНГ ПРОФИЛ ПРОДЪЛЖЕНИЕ

След поставянето на първия сйдинг профил, операцията се повтаря, като всеки следващ профил застъпва предходния, чрез сглобка тип – нут и перо.

За да се избегнат евентуални грешки, не отрязвайте предварително всички панели, а ги оразмерявайте по отделно. С помощта на ръчен трион или циркуляр нарежете елементите /сайдинг/ на желаната дължина.

06. МОНТАЖ НА L- ОБРАЗЕН ПРОФИЛ

Монтажът на сайдинг облицовката завършва, като се използва L- образен профил или челна дъска, които се прикрепя с видии.

07. САЙДИНГ СИГМА БАТАК